Промоции
 
Количка
0 продукта
 
 

► статия 01/12/13: 7 начина ...

7 начина да накарате децата да стават навреме

Ако Вашите деца не са точно от типа “ранобудни пиленца” опитайте да приложите тези съвети, за да ги вдигнете от леглото навреме.

 

Губите ли ценно време за сън опитвайки се да събудите децата? Спрете с виковете и опитайте нашите съвети!

Тийнеджърите имат нужда от 9 часа сън всяка вечер и ако не си легнат навреме, вероятно ще се събудят по време на дълбоката фаза на съня, което води до умора и лошо настроение. Опитайте да установите времето за лягане с 1 час по-рано и ще видите, че ставането сутрин ще е доста по-лесно. Нито един трик за събуждане няма да проработи, ако детето е хронично недоспало.


1. Използвайте светлина

Светлината казва на тялото, че е време за събуждане. Може да вдигнете щорите и да дръпнете завесите 15 мин преди часа, в който децата трябва да станат. Това естествено няма да проработи, ако трябва да стана преди изгрев, както често се случва през зимата!

Тук на помощ идват часовниците с аларма. Има извънредно много видове на пазара, така че всеки може да избере по свой вкус. Особено подходящи са тези, с усилваща се светлина и звук.

2. Превърнете мобилния телефон на Вашия тийнейджър в будилник

Знаете как децата се оттеглят след вечеря и не винаги взимат мобилния със себе си. Използвайте това и го превърнете в будилник. Може да изтеглите някой от безплатните приложения за това. Нагласете часа за събуждане и оставете телефона по-далеч от леглото. Така ще бъдат принудени да станат, за да го изключат!

Това ни води до следващия съвет ...

 

3. Учете ги на отговорност за последствията

Важно е да поведете децата си по пътя на успеха, като разберат последствията до които може да доведе мързела започваш рано сутрин :)

Например, ако игнорират будилника и закъсняват за училище вероятно ще се наложи да остават след часовете или пък ще пропуснат времето със съучениците преди занятията.
В резултат това би трябвало да доведе до засилване на импулса за по-добър живот, когато те станат възрастни и имат семейства, които трябва да обгрижват.

4. Включете Шаро!

Кучето обикновено е един от най-ранно ставащите членове на семейството. То би било много щастливо, ако има с кого да си играе. Отворете леко вратата на спалнята на децата и пуснете кучето вътре. Ако успеят да го прогонят, просто го направете отново!

 

5. Нека да припечелят нещо от ранното ставане.

Превърнете утринната рутина в житейски опит за справяне с нещата!

В помощ на родителите на тийнеджъри, които не искат да стават сутрин е структурираната рутина на утрото. Може да направите малък план от няколко точки и при изпълнението им да печелят малки привилегии, пари или каквото друго решите. Например:

* Ставане в 7.00

* Измиване до 7.15

* Обличане до 7.30

* Изядена закуска до 7.50

* Готов за излизане в 8.00

Може да има само една точка,която е особено трудна за тийнеджъра или няколко по-малки предизвикателства. За по-трудните задачи може да печелят повече точки. Може да очаквате около 70% успеваемост с този план. Може да дадете малка награда, ако успеят да постигнат 70% всеки ден, по-голяма ако успеят цяла седмица (кино, вечеря по техен избор и т.н.) и още по-голяма ако успеят целия месец (прическата, която искат пари за нещо, което искат да имат и др.).

 

6. Свежо събуждане

Голямо забавление за по-малките братя и/или сестри ще е ако напръскат спящия със спрей със студена вода.

.

7. Ако всичко пропадне

Ако сте опитали всичко и нищо не работи пробвайте стария изпитан метод на чашата студена вода :) Едва ли има някой, който да успее да спи в мокри и студени завивки. Хубавото на този метод е, че едва ли ще Ви се наложи да го използвате втори път :)