Промоции
 
Количка
0 продукта
 
 

►статия 01/02/14: Вълшебна ...

Вълшебна приказка за горчивото лекарство

 

 

Как да накараме детето да изпие лекарството си лесно и безболезнено?!

Този въпрос си е задавал поне по веднъж всеки родител. А повечето от нас го чуват в главата си заедно с първото прокашляне или вдигане на температура.

 

Ето една истинска история, която може да подейства и при Вас!

Дъщеря ми обикновено си пие с удоволствие всички лекарства, с такова удоволствие, че чак започвам да се притеснявам :) Но ето че веднъж се наложи да пием антибиотик, който не и беше по вкуса. Ситуацията беше съпроводена със стандартните драми, на които всеки родител е бил свидетел. Може би пропуснах да кажа, че детето е на 3 и половина. Стигна се до там, че напъхахме лекарството насила и след 15 мин. то беше отново вън. По съвет на бърза помощ трябваше да повторим дозата. Но как?

Изчаках, докато се успокои, събрах последните останали сили и твърдо решена този път да няма инциденти започнах:

- Искаш ли да се гушнем и да ти разкажа приказка за една много красива принцеса?

Принцесите са номер 1 в момента, така че започнах:

- Имало едно време в едно мноооого далечно царство една изключително красива принцеса. Тя имала големи кафяви очи и мека кафява коса, също като твоите. Живеела в разкошен дворец заедно с нейните родители. Принцесата много обичала да се смее и да се разхожда в дворцовите градини чак докато залезе слънцето и се спусне мрак. Един ден принцесата не пожелала да излезе на разходка. А навън греело прекрасно слънце и птичките сладко чуруликали. Не искала да се храни, нито да пие. Краля и кралицата много се притеснили. Решили, че принцесата е болна и извикали всички лекари в царството. Те един по един я преглеждали, но не могли да разберат какво и е. Казали, че е болна от някаква непозната за тях болест. А принцесата все така линеела и усмивката била изчезнала от лицето и. Един ден царските слуги съобщили на царя, че били чули за една стара лечителка, която живеела много навътре в гората в една дървена къщичка. От много години никой не я бил виждал, но хората разправяли, че може да лекува всякакви болести. Изпълнен с надежда краля веднага пратил да я повикат.

На другия ден довели старицата. Тя прегледала принцесата и казала:

- Тази болест не е тукашна. Лекува се с едно специално цвете, което расте много далеч от тук!

Затюхкал се краля какво да прави, никой не искал да ходи толкова далеч от кралството. Накрая обявил, че който донесе вълшебното цвете, ще се ожени за принцесата. Дошъл един красив принц и казал:

- Кажете ми къде е това цвете, аз ще го донеса!

Тръгнал принца, вървял много, но не се отказал. Преминал през девет реки, девет морета, прекосил девет високи планини и накрая стигнал до вълшебното цвете. Откъснал го и скрил дълбоко в чантата си, за да не го загуби. После поел по обратния път към кралството и болната принцеса. Като пристигнал тя още не била оздравяла и всички го чакали. Той дал цветето на старата билкарка, а тя сварила една специална отвара. Пуратили я да я даде на принцесата, но тя не искала да пие. Колкото било красиво цветето, толкова била горчива отварата.

Тогава младия принц отишъл при принцесата и казал:

- Моля те бъди смела и изпий отварата. Само така ще оздравееш и ще можем да се оженим!

Принцесата разбрала, че наистина трябва да изпие горчивата напитка, ако иска изобщо някога да оздравее. Събрала цялата си смелост (защото освен много красива, тя била и мноооого смела) и изпила отварата на един дъх.

На другия ден тя оздравяла, започнала отново да се смее и да тича из царските градини. Всички били много щастливи. Царя и царицата толкова се зарадвали, че скъпата им принцеса оздравяла, че вдигнали сватба за чудо и приказ и поканили цялото царство да празнува с тях!

Хайде сега да бъди и ти смела като принцеста и на един дъх да си изпиеш лекарсвтото!

Колкото и странно да звучи - подейства. После до края на лечението нямахме проблем с взимането на антибиотика.

Е, разбира се веднага след него давах и сладък чай!